Правила за поведение за родители и деца

  Предлагаме Ви правила, към които ние се придържаме в детската градина /ДГ/. Това ще Ви помогне при възпитанието на децата в семейството и по този начин ще предпазим децата от “раздвояването” им между домашните правила и тези в ДГ.

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ
- Сутрин детето трябва да бъде в ДГ не по-късно от 8.15 ч. В 8.35 ч. в ДГ децата закусват.
- Не давайте на детето си сутрин лакомства, мляко, хляб, нищо! Детето ще откаже да закусва в ДГ заедно със своите другари. Не давайте също така каквото и да е, което детето да скрие в джоба си. Съблазнението ще остане през целия ден. Дайте съблазнението когато вземете детето от ДГ.
- Не носете в ДГ скъпи играчки, за да избегнем конфликти между децата.
- При отсъствие веднага информирайте екипа на групата или директора.
- Не водете децата в ДГ облечени с много и дебели дрехи. Независимо от сезона прегряването е опасно. При излизане на двора или на разходка ние обличаме децата така, че те да не настинат, но и да не се изпотят и прегреят.
- В ДГ не се разрешава носенето на лекарства!
- ДГ работи до 18.00 ч. Желателно е децата да се вземат до 17.45 ч., а в предпразнични дни до 17.15 ч.
- На улицата винаги излизайте с детето за ръка. По този начин то ще изгради навик, че когато излиза на разходка с групата винаги отпред трябва да бъде учителката.
- Насърчавайте детето да казва истината. Трябва да го улесните да различава реалност и фантазия. Ще го постигнете като разпознавате неговите неистини и му ги посочвате. Задавайте въпросите правилно и конкретно. Дайте му време да каже истината и не му приписвайте думи.
- Общувайте с учителките при всяка възможност. Колкото повече неща знаят те за детето, толкова по-адекватно ще се отнасят към него. Доверете се на професионализма им. Пазете авторитета им.  Подкопаването на авторитета на учителите пред детето го объркват и го карат да се чувства напрегнато и неспокойно/ .

 

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ХРАНЕНЕ
Правилата за поведение при хранене и правилата на етикета въобще, трябва да се спазват както в семейството, така и в ДГ. Само тогава бихме имали успех.
Вашето дете е достатъчно голямо за тези изисквания, които ние предявяваме към него. Това, на което Вие ще го научите през годините на предучилищното детство ще остане през целия му живот. Изключително важно е да не пропуснете периода, в който то желае всичко да върши самостоятелно. Ако пропуснете този период и вършите всичко вместо детето / "аз ще го направя по-бързо и по-добре";" то е още малко" и т.н./ Вие рискувате преди всичко психическото здраве на детето. Неусвоеният навик в определена възраст / виновни, за което ще бъдете само Вие – не сте го научили / ще създаде по-късно трудности преди всичко на детето. Възпитаването култура на поведение при хранене ще бъде особено ефективно, ако Вие показвате и едновременно с това обяснявате на детето защо така трябва или не трябва да прави. Например: ако се въртиш на стола ще разлееш храната върху себе си и хубавата дрежка ще се нацапа, може да се опариш и т.н. Правилно е да се седи ... / показвате и обяснявате /. Изключително важно ПРАВИЛО: ДРЪЖТЕ СЕ В КЪЩИ ТАКА, СЯКАШ СТЕ НА ГОСТИ! Никога не давайте слабост на детето:“ Няма нищо, сега сме си в къщи. Тук всички сме свои!” Детето не може да разбере двете изисквания – защо в къщи може да яде с ръце и да се плези, например, а на гости не може и мама му се кара. За детето е непонятно поведението на възрастните...
АКО НЕЩО НЕ Е РАЗРЕШЕНО – ТО НЕ Е РАЗРЕШЕНО ВИНАГИ!
АКО НЕЩО Е РАЗРЕШЕНО – ТО Е РАЗРЕШЕНО ВИНАГИ!
- Детето, ако е възможно, още от най-ранна възраст / 1- 1,2 г./ може да се слага на висок стол на масата заедно с Вас. Детето непременно ще оцени Вашето внимание към неговата “персона”! То не по-малко от Вас желае да е голямо.
- На масата не се слагат играчки. Това е място само за хранене. “Занеси играчките в коша, остави ги на пода, или просто в ъгъла за игра... Играчките ще те почакат докато ти ядеш ...”
- Когато седнем около масата прекратяваме всякакви игри, защото това е мястото за хранене.
- Учете детето да яде най-напред първото / супа, таратор / с лъжица. След това второто – с вилица. Така то ще свикне с реда и с това, че приборите се сменят. Нещо, което ще му е необходимо в бъдеще.
- Детето трябва да се научи най-напред да държи правилно лъжицата – с трите пръста: палец, показалец и среден. / В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ С ЦЯЛАТА РЪКА !/ По-късно да го коригирате ще бъде трудно.
- Храната се поставя в устата хапка по хапка, а не се тъпчи. Не се слага голямо парче хляб, че да не може да се затвори устата, а малки хапки./ Иначе ти или ще се задавиш, или ще повърнеш всичко, което е НЕДОПУСТИМО. Ако това се случи в ДГ, на гости и т.н. ще ти бъде неприятно, ще се почувстваш зле и ще се засрамиш./
- Супата не се сърба. Тя просто се изсипва чрез лъжицата в устата, така че никой да не чува.
- Лактите не се държат на масата. Ръката се опира на масата в частта между китката и лакътя. / Ако лакътя ти е на масата ще ти е неудобно да ядеш!/
- Едно от важните ПРАВИЛА: НИЕ ПОВДИГАМЕ РЪКАТА И ПОДНАСЯМА ЛЪЖИЦАТА КЪМ УСТАТА, А НЕ ИЗВИВАМЕ ШИЯ, ТАКА, ЧЕ УСТАТА ДА НАМЕРИ ЛЪЖИЦАТА. Ръката не е прикована или залепена за масата. Трябва да движим ръката, не главата. Ако детето не разбира, трябва да хванете ръката му за лакътя и да му помогнете да се справи с първия етап.

 


За връзка

ДГ "Славейче"

гр. Айтос
ул. "Хаджи Димитър"13
Директор - Росица Димитрова
0558/2 56 42- Директор
0558/2 56 41 - ЗАТС
0878604437

Администратор на сайта - Станимира Колева
0893515828